Οι ψυχολογικές προκλήσεις της εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου: Μια πορεία προς την ενδυνάμωση

Οι ψυχολογικές προκλήσεις της εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου: Μια πορεία προς την ενδυνάμωση

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ένα μεταμορφωτικό ταξίδι γεμάτο χαρά, προσδοκίες και ελπίδα. Ωστόσο, όταν μια εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου, δηλαδή όταν υπάρχουν πιθανές επιπλοκές που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην υγεία της μητέρας, του μωρού ή και των δύο, αυτό μπορεί να επιφέρει ένα σύνολο προκλήσεων σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο για τη γυναίκα.

Η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου συνήθως συνοδεύεται από έντονες συναισθηματικές αλλαγές για τη μέλλουσα μητέρα. Το συναισθηματικό τοπίο μπορεί να περιλαμβάνει αυξημένη αγωνία, φόβο, ευαλωτότητα και αβεβαιότητα. Αυτά τα συναισθήματα, όπως και η αίσθηση μη απόλυτου ελέγχου μπορεί να ενταθούν εξαιτίας των ανησυχιών για την υγεία και την ευημερία τόσο της εγκύου όσο και του μωρού.

Ταυτόχρονα, η έγκυος μπορεί να αντιμετωπίζει πλήθος σκέψεων και φόβων. Συνήθεις ανησυχίες περιλαμβάνουν τον φόβο για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού, τον φόβο για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας και τις αμφιβολίες για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Συχνά η γυναίκα μπορεί να βιώνει αισθήματα ενοχής, τα οποία βασίζονται στην πεποίθησή της ότι η ίδια ευθύνεται αποκλειστικά για την πορεία και την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Η ψυχολογική επίδραση μιας εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου μπορεί να είναι βαθιά, καθώς η έγκυος μπορεί να βιώνει αυξημένο στρες, αγωνία, διαταραχές στον ύπνο και τη διάθεση ή ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μια αίσθηση απελπισίας, απομόνωσης και ψυχολογικού άχθους.

Η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην μέλλουσα μητέρα, αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον της, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου, της οικογένειας και των φίλων. Τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί επίσης να βιώνουν στρες, αγωνία και ανησυχία για την ευημερία της μητέρας και του μωρού.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχολόγος στην εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου;

Η ψυχολόγος μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης στη μέλλουσα μητέρα που βιώνει μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Μέσα στο ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο η έγκυος μπορεί:

  • Να εκφράσει ανοικτά τους φόβους και τις ανησυχίες της και να εισακουσθεί χωρίς να κριθεί.
  • Να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος και να αντιμετωπίσει τα αισθήματα ενοχής και απελπισίας.
  • Να αναπτύξει στρατηγικές βελτίωσης του ύπνου.
  • Να βελτιώσει τις δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας με τον σύντροφο και την οικογένεια.
  • Να εμπιστευθεί τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
  • Να ενισχύσει την ψυχική της ανθεκτικότητα και να προάγει τη συνολική της ευημερία.

 

Η Δύναμη των Ομάδων Υποστήριξης

Η συμμετοχή στις ομάδες υποστήριξης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Στο θεραπευτικό περιβάλλον της ομάδας, οι έγκυες μπορούν να συνδεθούν με άλλες γυναίκες που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες, παρέχοντας αμοιβαία κατανόηση, συμπόνια και αίσθηση του ανήκειν. Η ομαδική θεραπεία προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για την επεξεργασία των συναισθημάτων συλλογικά, μειώνοντας την αίσθηση απομόνωσης και προάγοντας τη συναισθηματική ανάκαμψη.

 

Δεν είστε μόνη σε αυτή τη διαδρομή, μαζί με την ομάδα υποστήριξης, μπορείτε να το διανύσετε με ελπίδα, δύναμη και αποφασιστικότητα και να βγείτε από αυτό πιο δυνατές από ποτέ!

 

Οι ομάδες υποστήριξης πραγματοποιούνται διαδικτυακά και τις συντονίζουν η Πωλίνα Φλεβάρη (Ψυχολόγος MSc & Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια) και η Μαρία Μαλαπέτσα (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια).

Για πληροφορίες & για να κλείσετε θέση στις ομάδες υποστήριξης:

6955 444 980 – Πωλίνα Φλεβάρη

697 480 9791 – Μαρία Μαλαπέτσα