Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Γονιμότητα για πάντα, όποτε θέλουμε και όχι γιατί πρέπει.

Ένα από τους πιο σημαντικούς τομείς στην αναπαραγωγική ιατρική είναι η διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες. Η σύγχρονη πρόοδος της επιστήμης έχει αλλάξει τους κανόνες της μοντέρνας ιατρικής και ιδίως αυτών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την κατάψυξη ωαρίων.

 

Ποιες γυναίκες την επιλέγουν :

Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που σταδιακά φθίνει.

 

Η μοντέρνα γυναίκα έχει προτεραιότητα να σπουδάσει και να κάνει καριέρα, ενώ συνήθως αποφασίζει να κάνει οικογένεια μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία και μόνο όταν βρει τον κατάλληλο σύντροφο! Όμως μετά την ηλικία των 35 παραμένει μόνο το 10% των ωαρίων της, με αποτέλεσμα τη μειωμένη γονιμοποιητική ικανότητα μετά την ηλικία των 36-38 ετών.

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις σε σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, σε κάθε ηλικία, επίσης επηρεάζουν τη γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών. Για τις γυναίκες αυτές υπάρχει δυνατότητα κατάψυξης των ωαρίων τους πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

 

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία αυτή;

Οι ωοθήκες της γυναίκας διεγείρονται με φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή ωαρίων. Με τη διαδικασία της ήπιας αναισθησίας γίνεται ωοληψία δηλαδή συλλογή και κατάψυξη των ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) για την κρυοσυντήρησή τους.

 

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να τεκνοποιήσει, πραγματοποιείται απόψυξη των ωαρίων, γονιμοποίηση από το σπέρμα του συντρόφου και τοποθέτηση στη μήτρα της. Η διαδικασία έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας ακόμα και αν η γυναίκα βιολογικά βρίσκεται στην εμμηνόπαυση.

 

Όσο πιο μικρή η ηλικία της γυναίκας όταν έκανε την κατάψυξη των ωαρίων τόσο πιο υψηλό είναι και το ποσοστό επιτυχούς εγκυμοσύνης.

 

Η διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων είναι απλή, ασφαλής, και επιτρέπει την τεκνοποίηση μέχρι και την ηλικία των 50 ετών για την Ελλάδα βάσει νόμου. Έχουν πλέον γεννηθεί πολλά παιδιά από καταψυγμένα ωάρια και όλες οι επιστημονικές μελέτες συμφωνούν ότι δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες διαφορές ως προς την υγεία τους σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από εξωσωματική με «φρέσκα» ωάρια.