Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Η σεξουαλική ανταπόκριση των ανδρών είναι μια σειρά γεγονότων που περιλαμβάνουν την επιθυμία, τη διέγερση, τον οργασμό με την εκσπερμάτιση και τέλος την χαλάρωση. Όταν τα δύο πρώτα στάδια διαδραματίζονται γρήγορα τότε προκύπτει η πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία που καλείται πρόωρη εκσπερμάτιση.

 

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο συχνό αλλά παράλληλα και το πιο υποεκτιμημένο πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Αφορά συνήθως νέους άνδρες μέχρι την ηλικία των 50 ετών και εμφανίζεται με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία σε ποσοστό 20-25%. Στους άνδρες που βιώνουν πρόωρη, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε διάστημα 1-2 λεπτών από τη στιγμή της διείσδυσης, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε στον άνδρα να απολαύσει την ερωτική πράξη ούτε επίσης και στη σύντροφο.

 

Υπάρχουν δύο τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης, η πρωτοπαθής (δηλαδή ο άνδρας βιώνει το πρόβλημα από την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία) και η δευτεροπαθής (δηλαδή το πρόβλημα εμφανίζεται ξαφνικά ή σταδιακά, ενώ μέχρι τότε ο άνδρας είχε τον έλεγχο της εκσπερμάτισης).

 

Οι αιτίες διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της πρόωρης εκσπερμάτισης. Για την πρωτοπαθή πρόωρη η κυριότερη αιτία είναι οι αγχώδεις διαταραχές. Για τη δευτεροπαθή οι αιτίες διαφέρουν και ευθύνονται διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως η χρόνια προστατίτιδα, ο υπερθυρεοειδισμός, η στυτική δυσλειτουργία, νευρολογικές παθήσεις και παρενέργειες φαρμάκων.

 

Η διαγνωστική προσέγγιση γίνεται από εξειδικευμένο ουρολόγο – ανδρολόγο. Η λήψη σεξουαλικού και ιατρικού ιστορικού, η συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων για την πρόωρη εκσπερμάτιση, ο υπερηχογραφικός έλεγχος του προστάτου αδένα και του πέους (triplex πέους) και ο εργαστηριακός έλεγχος του ορμονικού προφίλ του άνδρα θα οδηγήσει αφενός στη σωστή διάκριση του τύπου της πρόωρης αφετέρου στη στοχευμένη θεραπεία.

 

Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν περιλαμβάνουν απλές τεχνικές αυτοσυγκράτησης, χρήση τοπικών αναισθητικών, φαρμακευτικά σκευάσματα (με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη φαρμακευτική ουσία νταποξετίνη, που επιφέρει πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα) και ειδικές συμπεριφοριστικές τεχνικές και ασκήσεις που στόχο