Καθυστερημένη Eκσπερμάτιση

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι μια σπάνια σεξουαλική δυσλειτουργία που αφορά το 2-4% των ανδρών. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, δηλαδή ο άνδρας ανέκαθεν βιώνει το πρόβλημα, και σε δευτεροπαθή ή επίκτητη, δηλαδή ο άνδρας το εμφανίζει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

Οι κυριότερες αιτίες είναι ψυχογενή αίτια, λοιμώξεις όπως η ουρηθρίτιδα και η φυματίωση, νευρογενή αίτια όπως η διαβητική νευροπάθεια και κακώσεις σπονδυλικής στήλης, ενδοκρινικά αίτια όπως ο υπογοναδισμός και ο υποθυρεοειδισμός και φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, διουρητικά και κατάχρηση αλκοόλ.

 

Η διάγνωση περιλαμβάνει ένα πλήρες ατομικό και σεξουαλικό ιστορικό. Το σεξουαλικό ιστορικό αποτελεί βασικό “εργαλείο” για τον ειδικό ανδρολόγο γιατί μπορεί να αναδείξει στρεβλές αντιλήψεις γύρω από το σέξ, την ύπαρξη ή όχι οργασμών με αυνανισμό, αυνανιστικές πρακτικές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με σύντροφο.

 

Η θεραπεία της καθυστερημένης εκσπερμάτισης εξαρτάται από την αιτία της. Όταν η αιτία είναι ψυχογενής στην αντιμετώπιση καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η συμβολή των ψυχοσεξουαλικών συμβούλων και των εξειδικευμένων στη σεξουαλικότητα ψυχολόγων. Οι συμπεριφορικές θεραπείες και οι θεραπείες σεξουαλικής εκπαίδευσης φαίνεται, σύμφωνα και με διεθνείς μελέτες, να επιφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα στη αντιμετώπιση και θεραπεία αυτής της δυσλειτουργίας.

 

Ο άνδρας που βιώνει καθυστερημένη εκσπερμάτιση αγωνιά για την κάθε φορά και έχει συνδυάσει τη σεξουαλική επαφή με αρνητικά συναισθήματα. Οι καταλλήλες θεραπείες υπάρχουν αρκεί να αναζητήσει εξειδικευμένη ιατρική γνώση.