ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ – ΑΡΘΡΟ

Ενδομητρική σπερματέγχυση- Intrauterine insemination (ΙUI)

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας στα ζευγάρια εμφανίζεται συχνά και είναι διαχρονικό.

 

Το ποσοστό συνεχώς μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια και διεθνώς το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη γενικώς, ή στη σύλληψη του επιθυμητού αριθμού παιδιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

 

Η πιθανότητα σύλληψης σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων είναι 20% ανά μήνα ενώ σε διάστημα 12 μηνών, το ποσοστό φθάνει στατιστικά στο 91%

 

Πολλά ζευγάρια προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημά τους καταφεύγουν στους γυναικολόγους που είναι ειδικοί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και αναζητούν την πιο γρήγορη και άμεση θεραπεία με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Φυσικά και η εξωσωματική γονιμοποίηση μας έχει «λύσει» τα χέρια όμως δεν είναι η μέθοδος εκλογής σε ζευγάρια με ήπιο πρόβλημα υπογονιμότητας.

 

Εδώ λοιπόν έχει θέση η σπερματέγχυση.

 

Αποτελεί την συχνότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θεωρείται μέθοδος πρώτης επιλογής.

 

Πρόκειται για απλή και ανώδυνη διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο, χωρίς αναισθησία.

 

Σύμφωνα δε με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), αλλά και με την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία, η σπερματέγχυση θα πρέπει να προηγείται τέσσερις έως έξι φορές πριν αποφασιστεί η εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Η ενδομητρική σπερματέγχυση μπορεί να εφαρμοσθεί σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα, διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, σε ήπια ανδρική υπογονιμότητα, και σε γυναίκες με πρόβλημα τραχηλικής βλέννας.

 

Η ενδομητρική σπερματέγχυση με χρήση φαρμάκων για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, για την δημιουργία 2-4 ωρίμων ωοθυλακίων, έχει αποδεδειγμένα καλύτερα αποτελέσματα, από εκείνη που γίνεται σε φυσικούς (χωρίς φάρμακα) κύκλους.

 

Επίσης, το σύνολο των ορμονών (γοναδοτροπινών) που χρησιμοποιούνται, είναι πολύ μικρό και δεν συγκρίνεται εκείνο της εξωσωματικής.

 

Η σπερματέγχυση γίνεται την στιγμή της ωοθυλακιορρηξίας, συνήθως 24 – 36 ώρες μετά τη χορήγηση της hCG

 

Ο σύζυγος, θα δώσει σπέρμα (αφού έχει αποχή 3 ημερών από την τελευταία σπερματέγχυση) το οποίο θα υποστεί ειδική επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθεί.

 

Οι διαδικασίες επεξεργασίας του σπέρματος είναι απαραίτητες για την συγκέντρωση και λήψη των κινουμένων μόνο σπερματοζωαρίων, για την αφαίρεση των προσταγλαδινών και των φλεγμονωδών παραγόντων πού υπάρχουν στο σπέρμα.

 

Ένα άλλο πλεονέκτημα της επεξεργασίας είναι η απομάκρυνση των ακίνητων σπερματοζωαρίων, των λευκοκυττάρων και των άωρων γεννητικών κυττάρων.

 

Με την διαδικασία αυτή έχουμε μείωση του αριθμού των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και παρεμπόδιση στην απελευθέρωση της κυτοκίνης.

 

Το τελικό αποτέλεσμα της επεξεργασίας του σπέρματος, λοιπόν, είναι η καλύτερη γονιμοποιητική ικανότητά του.

 

Η σπερματέγχυση γίνεται με τη χρήση ενός καθετήρα μαλακού ή σκληρού ο οποίος, αφού περάσει από τον τράχηλο, καταλήγει στη κοιλότητα της μήτρας όπου γίνεται η έγχυση των 0.5 ml του υγρού που περιέχει τα σπερματοζωάρια.

 

Κάποιες γυναίκες μπορούν να λάβουν και κάποια ορμονική υποστήριξη για διάστημα 14 ημερών μέχρι να γίνει το τεστ κυήσεως

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι σπερματέγχυσης όπως η χρήση μεγαλύτερη ποσότητας σε ml επεξεργασμένου σπέρματος από 4-10ml με σημαντικά αποτελέσματα.

 

To σίγουρο είναι ότι η διαδικασία της σπερματέγχυσης τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει μεγάλες επιτυχίες και λύσεις σε εκατοντάδες υπογόνιμα ζευγάρια

 

 

Πώς γίνεται όμως η διαδικασία;

Πρωτού προχωρήσει ένα ζευγάρι στην διαδικασία αυτήν πρέπει να τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις της σπερματέγχυσης που είναι

 

  • Ήπια ολιγοασθενοσπερμία στον άνδρα
  • Διαβατή  μία από τις δύο σάλπιγγες της γυναίκας (η διάγνωση γίνεται με υστεροσαλπιγγογραφία )
  • Ορμονικό προφίλ της γυναίκας εντός φυσιολογικών  ορίων

Η γυναίκα με την πρώτη μέρα εμμήνου ρύσεως προσέρχεται στον γυναικολόγο για το1ο διακολπικό υπερηχογράφημα προκειμένου να πάρει οδηγίες για την χορήγηση ή όχι των φαρμάκων και να γίνουν κάποιες ορμονολογικές εξετάσεις

 

Εν συνεχεία το επόμενο ραντεβού είναι μετά από κάποιες μέρες αλλά όχι πέραν των 5 ημερών, πάλι για να δούμε την πορεία των ωοθυλακίων ή ωοθυλακίου

 

Στην πορεία και όποτε ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο θα γίνει μια ένεση HCG (περίπου 10η -12η μέρα) προκειμένου να απελευθερωθούν ωάρια και να γίνει η σπερματέγχυση προγραμματισμένα 24-36 ώρες αργότερα (περίπου 14η μέρα)

 

Μετά την σπερματέγχυση μπορεί να δοθεί ήπια φαρμακευτική αγωγή για να βοηθηθεί η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

 

Τέλος μετά από 14 μέρες γίνεται τεστ κυήσεως με αγωνία και ευτυχία ταυτόχρονα…

 

Ο δρόμος για το παιδί μόλις άνοιξε !!!

 

Η επεξεργασία γίνεται πάντα στο τμήμα εξωσωματικής του νοσοκομείου ΡΕΑ και η σπερματέγχυση στο τμήμα σπερματεγχύσεων της ΡΕΑ IVF