Οξέα και Αισθητική Ιατρική

Οξέα ονομάζονται απολεπιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αισθητική δερματολογία για να απομακρύνουν νεκρά κερατινοκύτταρα από την επιδερμίδα με σκοπό την ανανέωση του δέρματος. Ανάλογα με το πόσο βαθειά διεισδύουν στις στοιβάδες του δέρματος διακρίνονται σε επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθειά peelings.

 

Συνήθως χρησιμοποιούνται τα επιφανειακά και μέσου βάθους καθώς δεν προκαλούν απομάκρυνση παρά των πιο επιφανειακών στρωμάτων με μικρό ή μηδενικό χρόνο αποκατάστασης. Από τα επιφανειακά peelings πολύ δημοφιλή είναι τα α-υδροξυ-οξέα (γλυκολικό, κιτρικό, λακτικό, μανδελικό και ταρταρικό). Στο ξεκίνημα μιας θεραπείας με οξέα χρησιμοποιούμε χαμηλές συγκεντρώσεις οξέων ή και οξέα βραδείας αποδέσμευσης που δεν είναι επιθετικά προς το δέρμα.

 

Για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα χρειάζονται 4-8 συνεδρίες ανάλογα με το είδος του δέρματος και του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Τα peelings με οξέα ενδείκνυνται για κάθε ηλικία και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής, λιπαρότητας, θαμπής όψης, ελαφρών δυσχρωμιών και λεπτών ρυτίδων καθώς και τραχύτητα του δέρματος. Ενεργοποιούν τους ινοβλάστες με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και αυξάνουν την ενυδάτωση του δέρματος. Δεν προκαλούν ορατό ξεφλούδισμα και μπορεί κανείς μετά τη θεραπεία να επιστρέψει στις δραστηριότητές του με ελαφρύ ή καθόλου κοκκίνισμα, που εάν υπάρχει, διαρκεί μία ημέρα.

 

Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους συντελεί στην αντιγήρανση και βελτιώνει την υφή και τον χρωματικό τόνο του δέρματος. Στην κατηγορία των επιφανειακών πηλινγκς ανήκουν και τα β-υδροξυ-οξέα όπως το σαλικυλικό οξύ καθώς και το αζελαϊκό οξύ που έχουν καλύτερη δράση στην ακμή και λιπαρότητα. Στα μέσου βάθους πήλινγκς ανήκει το τριχλωροξεικό οξύ ( TCA) που χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις από 20-50% και διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα προκαλώντας 3-4 ημέρες μετά τη χρήση του ορατή απολέπιση. Βοηθάει στην μείωση των λεπτών ρυτίδων, των έντονων δυσχρωμιών και των αρχόμενων υπερκερατώσεων.

 

Τα οξέα είναι θεραπείες που γίνονται κυρίως τον χειμώνα για αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο του απολεπισμένου δέρματος και πάντα συνιστάται η επιμελής χρήση αντιηλιακού καθημερινά για ένα μήνα μετά την τελευταία θεραπεία προς αποφυγή πανάδων και δυσχρωμιών. Οι θεραπείες με οξέα είναι ιδανικές για όλους τους τύπους δέρματος εκτός από πολύ λεπτά και ξηρά δέρματα. Συνδυάζονται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες (υαλουρονικό, μπότοξ, μεσοθεραπεία) και χαρίζουν μία επιδερμίδα ομοιόμορφη χρωματικά, λαμπερή και με πιο νεανική όψη.