Οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση ο μεγάλος εχθρός

 

Η ασθένεια που αφορά την ελλιπή εναπόθεση ασβεστίου στα οστά , και αφορά κυρίως γυναικες ηλικίας 50 εως 65 ετών (η μετεμηνοπαυσιακή νόσος).

 

Μπορεί πιο αποτελεσματικά να προληφθεί παρά να θεραπευτεί.

 

Έτσι, η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε λευκώματα και σε ασβέστιο (γάλα, τυρί) από την παιδική ακόμα ηλικία.

 

Πρέπει να ενθαρρύνεται η ελαφρά αθλητική δραστηριότητα και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, σε όλες τις ηλικίες, στην γυναίκα, έτσι ώστε σε νεαρή ηλικία, τα άτομα να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή οστική πυκνότητα.

 

Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες στην οστεοπόρωση αποτελούν το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, τα κορτικοστεροειδή και η πρώιμη εμμηνόπαυση.

 

Η βιταμίνη D που κατασκευάζει το δέρμα όταν μαυρίζει στον ήλιο , δεν επαρκεί στις γυναικες των 50 χρ και πρεπει να παίρνουν προσθετή σε βιταμινούχα σκευάσματα.

 

Η οστεοπόρωση είναι υπεύθυνη και για τη μεγάλη συχνότητα των καταγμάτων στην περιοχή του ισχίου.

 

Εκδηλώνεται κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με ραχιαλγία, σταδιακή απώλεια ύψους του ασθενούς, κύφωση, κατάγματα του κάτω άκρου της κερκίδας στο χέρι και σπανιότερα, λόγω της καθίζησης σπονδύλων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εικόνα οσφυαλγίας με διάχυτα άλγη στη μέση και στους γλουτούς.

 

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση ακτινολογικό και εργαστηριακό έλεγχο καθώς και στην μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

 

 

Θεραπεία

 

Ο στόχος της θεραπείας είναι η υποχώρηση του άλγους, η αναχαίτιση της οστικής απώλειας η προσπάθεια αύξησης της οστικής μάζας με τελικό στόχο τη διατήρηση της μηχανικής αντοχής του οστού και η αποφυγή κατάγματος.

 

Δίδονται σκευάσματα ασβεστίου, καλσιτονίνη, οιστρογόνα, διφωσφονικά, μεταβολίτες της βιταμίνης D κλπ.

 

Τώρα πιστεύεται ότι η προσθήκη μικρής ποσότητας ασβεστίου σαν συμπλήρωμα διατροφής σε κοπέλες οι οποίες σχεδόν μόλις άρχισαν την περίοδό τους, είναι ωφέλιμη για να μην αναπτύξουν αργότερα οστεοπόρωση.

 

Μία τέτοια θεραπεία για μία κοπέλα 14 ετών, για 4 χρόνια, μέχρι της ηλικίας των 18 ετών, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης στην κοπέλα αυτή, στο μέλλον.

 

Η σωματική άσκηση, μπορεί να καθυστερήσει την δημιουργία καταγμάτων από οστεοπόρωση, κατά 10 ή ίσως και 15 χρόνια.

 

Ετσι λοιπόν εάν είστε στην επικίνδυνη ηλικία, κάντε τακτικούς ελέγχους.

 

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, εξέταση που γίνεται με πολλούς διάφορους τρόπους, είναι η κύρια εξέταση με την οποία ο γιατρός σας θα διαπιστώσει αν έχετε οστεοπόρωση.

 

Εξετάσεις αίματος, τόσο στην εμμηνόπαυση, όσο και σε μικρότερη ηλικία, μπορούν να καθορίσουν το βαθμό οστεοπόρωσης. Τέλος τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο.

 

 

Η κυριότερη θεραπεία:

 

Η οστοπόρωση αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της τρίτης ηλικίας με τις γυναίκες να πλήττονται σε μεγαλύτερο ποσοστό.

 

Τα οστά γίνονται αδύναμα πιο εύθραυστα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατάγματα και να μεταβάλλεται ο σκελετός.Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να προληφθούν έγκαιρα με σωστή διατροφή την άσκηση και την φαρμακευτική υποστήριξη.

 

Μελέτες έχουν δείξει οτι και μικρότερες γυναίκες πρέπει να προσέχουν πολλές φορές και δυστυχώς σε σπάνιες περιπτώσεις παρατηρείται οστεοπόρωση σε πολύ νεαρές ηλικίες.

 

Φάρμακα που προστατεύουν είναι το γνωστό ασβέστιο που πολλές φορές δίδεται στην εγκυμοσύνη αλλά και άλλα.

 

Επανάσταση έχει φέρει τα τελευταία χρόνια η ραλοξιφαίνη το γνωστό σε όλους μας EVISTA που προφυλάσει από οστεοπόρωση αλλά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

 

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά και στην εγκυμοσύνη με τη χρήση υπερήχων για ασφάλεια του εμβρύου.

 

Φυσικά κύρια διαγνωστική μέθοδος είναι το μηχάνημα DEXA.

 

Σκοπός μας λοιπόν είναι να αφυπνίσουμε έγκαιρα τη νέα γυναίκα στην πρόληψη που αφορά την οστεοπόρωση τον έλεγχο μαστού του τραχήλου αλλά και άλλα όπως το εμβόλιο για το HPV (κονδυλώματα) που θα αναφερθώ στο επόμενο άρθρο.

 

 

Με τιμή Ιωάννης Καλογήρου drcog,dffp